Friss topikok

  • bl4ze: igen, pontosan! ott finom. asszem a nevük Gárdony-Gyros ---- ott korrekt ! :) (2010.08.09. 16:39) Gárdonyi rémálom
  • robi833: Sziasztok! Még egy GYROS kiszállító lett Debrecenben,de ez a legjobb!!!!!!Ennél jobbat még nem ett... (2010.04.12. 23:31) Egy váratlan kitérő
  • ggPeti: @Peti: Én is ajánlom a kék arabot! Amúgy egyiptomi, de ez lényegtelen :P a gyros isteni. ó hányszo... (2010.04.01. 18:11) Szeráj...
  • István (soundblog): Ja, tudom melyik ez a hely. Egyszer, kb 1 éve én is odamerészkedtem gyros-t enni. Hát, megtanultam... (2009.11.28. 13:30) Gyrosos az Árkádban
  • csiripiszli: Bocs, még nem olvastalak végig. A lövőház utcai Papa gyrosost próbáltad már? Nekem az a kedvencem.... (2009.11.17. 14:15) Melyiket válasszam?

IndaFotó képek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A gyros története

2008.05.17. 13:27 gunzen

A görög konyha remeke a Gyros. A függőlegesen forgó nyársra rátűzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belőle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült. A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a világban a "gyros" név terjedt el.

Az eredeti gyros birkahússzeletekből készült - és kétségkívül ez volt az eredeti - , manapság azonban, főleg Nyugat-Európában sertés, borjú, illetve pulykahúsból készítik. Megváltozott a hőforrás is. Eredetileg a forgó hús mellett egy vaskosárban faszénparázs volt, melyet felülről pótoltak, alul pedig salakoltak. Manapság már a gázfutésű, illetve elektromos fűtésű gyros sütők vannak divatban. A hajdani kard szerepét is átvette már az elektromos fűrészkés, mellyel erőkifejtés nélkül lehet lenyesni a megsült rétegeket. Szóval, mindent összefoglalva

A gyros nagyon megváltozott (főleg hátrányára), de azért nagyszerű étel.


Forrás:http://www.freeweb.hu/creta/etlap/gyros.php

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holegyunkgyrost.blog.hu/api/trackback/id/tr30473858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Athemil · http://garrysmod.blog.hu 2008.05.18. 00:10:10

a 9. kerületben a bakáts téren van egys nagyonjó gyroszos ott úgy megtömik ahogy azt kell :D igaz rögtön kettő egymás mellett abból a bal oldali a jó :)

gunzen · http://holegyunkgyrost.blog.hu/ 2008.05.18. 10:04:29

Köszönöm szépen az ötletet, ha időm engedi utánanézek.

Ali 2008.05.22. 17:26:50

Szerintem érdemes kipróbálni a kistarcsai Tücsök Gyrost - személyes kedvenc, bár nem sok félét próbáltam ,és lehet, hogy fény derülne a szűklátókörűségemre... Rég jártál erre :)

gunzen · http://holegyunkgyrost.blog.hu/ 2008.05.27. 20:12:24

Köszi a tippet Alikám majd lenézek vmikor okés?:D
süti beállítások módosítása