Megtörtént az mire az emberek évszázadok óta vártak. Háborúk, felkelések törtek ki miatta, kormányok buktak el és bolygók tértek le pályájukról és egyenesen belementek a napjukba. De ezeknek a katasztrófáknak vége. Elkészült.
2008.szept.27-én megcsináltuk a saját gyrosunkat. A szent hely ahol ez elkészült nem más mint Horány. Iskolánk szokásos éves rendezvénye (sütés,főzés, bográcsozás) miatt látogattunk ki erre a szigetre. Osztályunk már régen eldöntötte, hogy idén egy mindenki által hőn szeretett kaját, a gyrost fogjuk elkészíteni. Ha valaki kíváncsi a receptre íme:
16 személynek:
10 db. nagyobb csirkemell, 2 jégsaláta, 2 kiló paradicsom, 3 kígyóuborka, 3 fej hagyma, olaj, gyros gyorspác, gyros fűszerkeverék tzatziki öntetpor, csípős szósz( recept később), joghurt, tejföl, 16 pita, boronatárcsa, tűz :-)
A csirkemellet felvágjuk közepes, gyros méretű csíkokra, belerakjuk egy tálba, beszórjuk a fűszerkeverékkel, 1 dl olajat hozzáadva hozzáöntjük a gyorspácot, 20 percig állni hagyjuk. Addig a tűzre rárakjuk a boronatárcsát és megvárjuk míg felmelegszik. Aztán rárakjuk a húst, és mikor már a hús majdnem kész, akkor a pitákat mellérakjuk, hogy felmelegedjenek. Addig a zöldségeket összevágjuk, a tzatzikit a zacskón található leírás alapján és a hozzáadott uborkával elkészítjük. Ha kész a hús és a pita, összeállítjuk saját gyrosunkat ízlés szerint.
Csípős szósz:
16 személyre:
fél üveg erőspista, 4-5 szem chilipaprika (nagyon kicsi), 1 kisebb konzerv paradicsomsűrítmény, olívaolaj, víz.
A chlipaprikát felvágjuk, hozzácsurgatunk egy kevés olajat és összeturmixoljuk. A erőspistát egy külön tálba rakjuk, hozzácsurgatunk annyi vizet, hogy a kívánt mennyiséget elérjük, hogy a sűrűséget megmaradjon hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, majd hozzáadjuk az olajos chiliszósz. A végén az egészet botmixerrel összedolgozzuk.
Hogy a beszámolómat lezárjam és megtörténjen az értékelés, azt még el kell mondanom ,hogy mindenki nagyon jól lakott és egy szakmai zsűri III. helyezéssel értékelte az ételünket (csak mi csináltunk gyrost).
Értékelés:
Hely: Szabad, hűs szél, ropogó tűz, gyerekzsivaj: 9 pont
Gyros: Nehéz döntés. Egyrészt elfogult vagyok a saját alkotásunkkal, másrészt a hús azért nem az a hétköznapi gyroshús, tehát a közös érékelés: 8 pont
Ne feledjétek a képeket megnézni!!!! KATT rá, hogy nagyobblegyen